In gesprek met Elien Bisseling

In deze editie, Elien Bisseling, voormalig Data Scientist bij INNAX.


‘Met data dingen doen die ik belangrijk vind’
Ik heb Bouwkunde gestudeerd aan de TU Eindhoven, en een master gespecialiseerd in duurzaamheid. Daarna ben ik in de wereld van Data Science terechtgekomen. Door mijn kennis van data en bouwkunde te combineren kan ik aan dingen werken die ik belangrijk vind, zoals de verduurzaming van onze maatschappij.

Grote hoeveelheden data verwerken
Als Data Scientist ben ik de eerste en momenteel de enige ‘in mijn soort’ binnen INNAX. Een Data Scientist is iemand die grote hoeveelheden data verwerkt uit verschillende, al dan niet gestructureerde, bronnen (oftewel ‘big data’). Deze data wordt vervolgens omgezet naar bruikbare informatie voor de eindgebruiker. Door het toepassen van verschillende algoritmes kunnen we ‘slimme dingen’ doen met de data, bijvoorbeeld patronen herkennen in meetdata van gebouwen. Het doel is om uiteindelijk processen binnen INNAX te versnellen, maar vooral onze klanten te helpen sneller en slimmer te verduurzamen. Hierdoor bieden we onze klanten een betere dienstverlening. En het bespaart ook tijd voor mijn collega’s.

Energieanalyses op afstand
INNAX kende ik initieel als een klant. In juli 2020 is de Energy Navigator overgenomen door INNAX. Deze intelligente software voert energieanalyses uit en is de basis voor de Paris Proof Monitor. Aan de ene kant krijgen we data vanuit gebruikers aangeleverd en aan de andere kant vanuit onze eigen meetdata (meetbedrijf INNAX). Alleen al door het detecteren en analyseren van een patroon in de data zien we wat voor generatoren er in het gebouw zitten en of deze goed zijn afgesteld. Maar ook waar nog verduurzamingsmogelijkheden zijn. Zonder dat we werkelijk het gebouw gezien hebben of er ooit binnen zijn geweest zien we hoe een gebouw energetisch presteert en kunnen we daar al verbeteringen op aanbevelen.

Wat zie je vaak terug?
Wat we bijvoorbeeld vaak zien is dat de verwarming en de koeling binnen een gebouw verkeerd zijn afgesteld. Dat op een bepaald moment in de tijd zowel de verwarming als de koeling staat te draaien in een gebouw. Verder zien we aan het energieverbruik of er bijvoorbeeld slechte beglazing aanwezig is. Domeinkennis is hierbij natuurlijk heel belangrijk, want we moeten vanuit de inhoudelijke theorie ook weten hoe iets zich hoort te gedragen. Inmiddels kunnen we dit erg goed geautomatiseerd inschatten. Ons doel is 90% nauwkeurigheid en dat halen we vaak ook wel. Daarmee kunnen we heel goed advies geven.

Afdeling Research & Development
In een nieuwe afdeling Research & Development heeft de Data Scientist een plek gekregen binnen INNAX, samen met onze inhoudelijke domeinspecialist. Vanuit deze centrale positie gaan we zowel voor het hele bedrijf (intern) als voor onze klanten werken aan nieuwe slimme, integrale producten. INNAX heeft ontzettend veel interessante data en hier is nog veel meer uit te halen!

Hoe vorm je in coronatijd een team?
Je merkt dat het best lastig is. Daardoor heb ik er ook langer er over gedaan om mijn route binnen INNAX te vinden. Door het gebruik van Teams hebben we de afstanden goed kunnen overbruggen. Gelukkig is INNAX een hele open organisatie met diverse mogelijkheden. Hele fijne collega’s, een mooi kantoor en een goede sfeer. Binnen INNAX kan omhoog groeien, maar ook groeien in de breedte. Dus als je ergens een passie voor hebt dan word je gestimuleerd om dat aan te gaan en eventueel ook een andere plek in de organisatie te vinden als je dat fijn vindt. Daarnaast wordt er voor mijn gevoel ook op je kunde vertrouwd, iets wat ook erg fijn en belangrijk is.

 

Ook bij INNAX werken?

Bekijk onze vacatures