In gesprek met Pieter de Kruif
In deze editie, Pieter de Kruif, Verduurzamer bij INNAX.

‘Expertises met elkaar verbinden’
Als verduurzamer weet ik overal het nodige van, maar ik heb vooral de expertises om me heen om met elkaar te verbinden. Op die manier beoordelen we samen met de opdrachtgever zijn vastgoed. We bespreken hoe we zijn gebouwen kunnen verduurzamen. We stellen een verduurzamingsplan op, inclusief advies en realisatie. Dan wordt het ook echt concreet. Dat was voor mij ook wel één van de redenen om bij INNAX te gaan werken.
‘Als verduurzamer denk ik met de klant mee’
Samenvoegen van alle ervaringen die ik heb. Voor mij een mooie kans om de missie van INNAX, die ik volledig onderschrijf, ook te realiseren. Ik ben er ook van overtuigd dat je niet teveel moet opdringen. Iedereen heeft zijn ambitie, maar niemand heeft dezelfde snelheid. Respect en begrip voor elkaar is daarbij wel heel belangrijk. Hoe ga je mensen stimuleren? Als ze de hand uitsteken sla hem dan niet terug. Ga samen kijken wat je wél kan doen. Dat zijn gezonde gesprekken.
‘Luisteren is heel belangrijk’
Doordat ik 12 jaar wethouder ben geweest weet ik dat luisteren heel belangrijk is. Ik zat als wethouder aan de ‘andere’ kant van de tafel, daarom spreek ik ook wel dezelfde taal. Vanuit dat perspectief kan ik ook het gesprek aangaan en is het herkenbaar. Luisteren is echt van meerwaarde om de klant te begrijpen, om zo goed advies te geven. Onderweg moet er altijd wel bijgestuurd worden: waar staan we nu, wat kan sneller en wat kan beter.
‘Een reis naar het verduurzamen van je gebouw’
Visie aan de voorkant is wat mij betreft beter dan een ad-hoc beleid. Een mooie rol om als verduurzamer met visie en lange termijn perspectief gebouwen te verduurzamen. Vanuit kansen kijken naar de mogelijkheden. Vanuit het perspectief van de klant en niet haaks erop staan, dus luisteren en suggesties doen. Niet meepraten met de klant, maar echt met elkaar in gesprek. Samen op reis.
‘Een goed vastgoedbeleid om op lange termijn te opereren’
We voelen met zijn allen de noodzaak om nu wat te doen. Maar wel met de rust om op langere termijn te opereren. Binnen verduurzaming is er ook veel onzekerheid en onduidelijkheid. Door de energieprijzen en de wetgeving wordt dit steeds actueler. De wetgeving was er natuurlijk al, maar er wordt steeds meer aangescherpt. De energieprijzen zijn wel echt een aanjager, hierdoor is het nu ook financieel onderbouwd. Het is een stimulans om het sneller te doen. Geld speelt per definitie altijd een rol en dat is ook logisch. De noodzaak van de waarde van de aarde, CO2 reductie en het Paris akkoord die ondersteunen wij als INNAX al.
‘Neem elkaar mee’
Neem elkaar mee, maar wel in een bepaalde snelheid. Er hoeft niet altijd draagvlak te zijn, maar je moet wel begrip creëren dat je stappen gaat zetten. Als je plannen erdoorheen drukt, creëer je weerstand en dat moet je ook niet willen. We moeten met elkaar stappen zetten, keuzes en afspraken maken om het concreet te maken. Want wegkijken heeft geen zin en dan ben je te laat.
‘INNAX bestaat al 30 jaar!’
Het helpt echt dat INNAX al 30 jaar bestaat, dat is dus al echt een hele periode! En met 280 collega’s hebben we een ontzettend breed scala aan expertises en aanbod qua dienstverlening. Van meten, data, grip op je energie, we begeleiden organisaties in de verduurzaming, het verbeteren van hun panden en ook in de uitvoering en de realisatie daarvan. Daarnaast kunnen we de adviezen van die plannen ook nog eens opstellen. En ik merk ook dat de personen die verantwoordelijk zijn voor het vastgoed graag de expertise bij ons opvragen en daar geen mensen voor in dienst nemen. A. zijn ze niet te krijgen en B. hebben wij gewoon die expertise in huis en nemen innovatie mee. Kortom, we kunnen organisaties overal bij helpen en ontzorgen.
‘Wij helpen graag, maar leggen het niet op’
Wat mijn aantrok van INNAX? Wij zijn een betrouwbare organisatie. Wij helpen je graag, maar gaan het niet opleggen. We zijn niet schreeuwerig. Daarnaast is er kwaliteit en kunde in de volle breedte. Op de verduurzamingsreis zit INNAX naast je. Als je het anders doet of samen met een andere organisatie ook goed, maar ga vooral wel aan de slag. Dat is de kracht van INNAX.
Vind je informele momenten met collega’s belangrijk?
Jazeker. Het is een andere manier van ontmoeten en momenten om samen uit je werk te komen. Een gezamenlijk koffiemoment, wandelen tijdens de lunch, een personeelsuitje of de persoonlijke verhalen in ons personeelsblad. Dat zorgt wel voor verbinding.
Hoe belangrijk is duurzaamheid?
Heel belangrijk. Ik ben ervan overtuigd dat we met elkaar toe moeten naar duurzame opwekking en energiebesparing. Ook afval moet op een andere manier. Al dat soort vraagstukken moeten we met elkaar oplossen. Omdat het aangetoond is dat zoals we het nu doen dat niet werkt en eindig is. Er zijn kansen en mogelijkheden om dit positief om te buigen. Zolang de discussie er is dat windmolens geen gezicht zijn, maar wel problemen kunnen oplossen krijg je misschien wel een heel ander gesprek. Vanuit dat perspectief moeten we aan de slag. Het begint allemaal wel bij jezelf en je directe omgeving.
Collega van Pieter worden?
Bekijk onze vacatures