In gesprek met Edwin Braad

In deze editie, Edwin Braad, Adviseur Installatietechniek bij INNAX.

Vacature In gesprek met Edwin Braad | INNAX

‘INNAX zat aan de andere kant van de tafel’
Via een consortium, waarbij ik vanuit mijn vorige werkgever ingehuurd was als adviseur, kwam ik in gesprek met INNAX (voorheen Technion). INNAX was ook één van de consortiumleden en zat aan de andere kant van de tafel. Zo kwamen we met elkaar in gesprek en heb ik de overstap naar INNAX gemaakt.

Wat doe je als adviseur gebouwgebonden installaties?
Alle techniek die in een gebouw zit, zoals de ventilatie, koeling en verwarming, ontwerpen wij. Met name aan de voorkant, het bedenken van concepten. Dit doen wij onder andere voor scholen, politiebureaus en utiliteitsgebouwen van gemeenten. We werken vaak samen in een ontwerpteam (architect, constructeur, opdrachtgever), waarbij we meestal ook over de bouwfysica en brandveiligheid adviseren. Samen met het team bepaal je het integrale ontwerp. Heel cliché, maar je doet het echt samen.

Welke vraag stelt bijvoorbeeld een school?
Een school moet voldoen aan ‘frisse scholen’ en vooraf bepaalde duurzaamheidsvereisten (zoals energieneutraal of zelfs leverend). De school heeft een programma van eisen, hierin staat onder andere beschreven om hoeveel vierkante meters het gaat, de duurzaamheidsambities van de school, hoeveel kinderen er in een klaslokaal passen, enzovoorts. Het programma van eisen is daarmee de basis voor het verdere ontwerp. Wij stellen in de voorontwerpfase een keuzedocument op met drie á vier verschillende klimaatconcepten en beschrijven de voor- en nadelen, energieverbruik, investering en onderhoudskosten per variant.

Een slecht binnenklimaat is wel een issue?
Klopt, zeker bij bestaande scholen is het binnenklimaat echt schrijnend. De ventilatie op scholen is vaak niet op orde. Circa 30% van de scholen voldoet (nog) steeds niet aan de gestelde ventilatie eisen. Je ziet dit ook terug in het ziekteverzuimpercentage. Zo ligt het ziekteverzuim onder docenten hoger dan in andere branches. Een goed binnenklimaat bevordert ook de leerprestaties. Het gaat dus om veel meer dan het ontwerpen van een gebouw. Daarvan probeer ik de opdrachtgever bewust te maken.

‘Duurzaamheid mag niet ten koste gaan van bezuinigen en budgetten’
Als bouwteam heb je één bouwbudget. Hierin zitten de kosten voor het ontwerp, de bouw en installaties. Een opdrachtgever kijkt in eerste instantie vaak eerst of een gebouw er architectonisch mooi uitziet. Niet hoe de installaties eruit zien of functioneren. Een gebouw met bijvoorbeeld een glazen atrium met veel zontoetreding spreekt vaak tot de verbeelding. Maar het kost ontzettend veel energie om zo’n ruimte voldoende te klimatiseren. Gelukkig speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. Maar het kost ook geld, en vaak wordt er dan toch bezuinigd op de duurzaamheidsambities. Hier valt dus nog wel een verbeterslag in te maken.

‘Uitleggen waarom iets logisch is’
De klant uitleggen waarom iets een logische keuze is vind ik heel erg leuk. Zo kan je echt je toegevoegde waarde in een project laten zien. Het ene moment ben ik in gesprek met de facilitair manager van de gemeente en een ander moment geef ik een presentatie aan de docent die voor de basisschoolklas staat.

Werkweek

Ik werk circa 60% buiten de deur, gesprekken met opdrachtgevers, ontwerpteam, of bouwvergaderingen. Daarnaast 40% op kantoor, administratie, aansturen, coördineren en sparren met collega’s. Binnen INNAX krijg je alle vrijheid in het werk wat je doet, je bepaalt je eigen agenda.

‘Interessante ambitieuze projecten’
INNAX is groot genoeg om grote interessante ambitieuze projecten op te pakken. Het is een uitdagend, leuk en dynamisch bedrijf (in positieve zin) met ambities. Iedereen spreekt dezelfde taal. We groeien mee met de marktontwikkelingen, zijn modern en eigentijds. Er is veel persoonlijke aandacht. Het sociale aspect vind ik heel belangrijk. Zo krijg je alle ruimte om je te ontwikkelen. Maar er wordt ook aan je gedacht, zoals verjaardagen, jubilea en in coronatijd een kaartje. Het zijn de kleine dingen die het doen.

 

Collega van Edwin worden?

Bekijk onze vacatures