In gesprek met Luuk Westerhof

In deze editie, Luuk Westerhof, Verduurzamer bij INNAX.


‘Op zoek naar een duurzaam bedrijf’
Door de combinatie van drie dingen, namelijk mijn bouwkundige opleiding, ervaring in de energiebranche en mijn interesse in duurzaamheid, kwam ik bij INNAX terecht. INNAX sprong er voor mij echt uit omdat deze drie onderwerpen hier bij elkaar komen.

Waarom is duurzaamheid belangrijk voor jou?
Liefde voor natuur en behoud van die natuur heb ik van jongs af aan al meegekregen. Dus in die zin ben ik al best lang bezig met duurzaamheid. Ik stel mezelf de vraag ‘Hoe kan je de wereld vooruit helpen en beter maken voor toekomstige generaties’? Ik draag daar graag aan bij.

Hoe draag je bij aan duurzaamheid in je werk?
Ik help klanten om grip te krijgen op de energieverbruiken van hun gebouwen. Samen met mijn team verzamelen we bijvoorbeeld energie- en gebouwdata voor jaarverslagen en Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB). Maar het is een grote uitdaging om alle data compleet te krijgen. Ik vind het leuk om een grote omvang aan data te organiseren en te structureren. Data verzamelen voor een vastgoedportefeuille met 800 objecten, waarbij 1 object al een complete woonwijk kan zijn, kan best een uitdaging zijn. Wij verzamelen, structureren en rapporteren alle energie- en gebouwdata en bespreken dit met klanten via onze dashboards.

Wat doe je vervolgens met die data?
Het blijft natuurlijk niet alleen bij het inzichtelijk maken van data. We geven ook advies voor verbeteringen. De volgende stap is namelijk het vastgoed daadwerkelijk verduurzamen. Ik help klanten naar (GRESB) verbetering en het verlagen van hun energieverbruik. Hiervoor maken we duurzaamheidsplannen, routekaarten en Management dashboards voor de portefeuilles van de klanten. Met als doel om zo uiteindelijk Paris Proof te worden. Voor mijn gevoel hebben we met deze stappen grote impact naar daadwerkelijke verduurzaming.

GRESB? Wat is dat?
Een wereldwijde benchmark op het gebied van sustainability (duurzaamheid). Daar staat ook de afkorting voor: Global Real Estate Sustainability Benchmark. We verzamelen zoveel mogelijk informatie over de prestaties van het vastgoed. De benchmark betreft een flinke vragenlijst over diverse onderwerpen gerelateerd aan duurzaamheid, zoals energielabels, maar ook hoe je met huurders samen werkt, hoe er vanuit een duurzaamheidsteam wordt gestuurd en welke maatregelen er worden doorgevoerd. Daarnaast heb je een performance gedeelte en dan gaat het over hoeveel energie er verbruikt wordt en wat de CO2 uitstoot van alle vastgoedobjecten is. Hierbij wordt puur gekeken naar de cijfers. Daar worden allerlei zaken in meegenomen zoals inkoop van groene energie, zonnepanelen en andere duurzame technieken. Uiteindelijk is het doel om de CO2 voetafdruk van het vastgoed te verlagen. En om dit te vergelijken met de concurrentie is er een benchmark ontwikkeld. Wij helpen hierbij en geven advies om de scores te verbeteren.

‘Je vult zelf je rol in’
Mijn aandachtsgebieden binnen INNAX zijn aan het veranderen. Van projectleider rapportage & analyse heb ik de stap gemaakt naar een bredere rol als verduurzamer. Werkzaamheden die goed bij mij passen zijn: het organiseren en structureren van complexe situaties en overzicht houden over alles wat speelt. Binnen INNAX krijg je de ruimte om door te groeien en een eigen invulling te geven aan je werk. Je vult zelf je rol in met de richting die je op wilt. Dat vind ik echt een groot pluspunt ten opzichte van andere bedrijven. Je krijgt veel vrijheid. Als je dit prettig vindt en ambieert dan is INNAX een heel mooi bedrijf om voor te werken.

Pluspunten van INNAX?
Er is veel vrijheid, je krijgt je eigen verantwoordelijkheden en je geeft zelf richting aan je functie. Verder is de werksfeer en omgang met collega’s heel prettig en is er is bijna geen hiërarchie. Ik heb nog niet veel bedrijven gezien die zo werken. Het is echt een unieke bedrijfscultuur.

 

Collega van Luuk worden?

Bekijk onze vacatures